“Fem la Revista: Soroll d’Escola – Tabalet Xiroi” és un model d’experiència sobre l’ús de les TIC en situacions d’ensenyament - aprenentatge. S’ha respectat l’estructura de la base de dades KITE (variables i entrevista) i s’ha consultat prèviament aquesta base de dades.
ACTIVITAT “FEM LA REVISTA: SOROLL D’ESCOLA - TABALET XIROI”
- Resum de l’activitat: “Fem la revista”
L’Institut – Escola La Tordera va obrir les seves portes a la Secundària aquest mateix curs, i actualment ha començat el primer d’ESO en el mateix recinte escolar. L’equip educatiu de secundària, juntament amb l’equip directiu de l’escola, van trobar molt oportú que els alumnes de 1r d’ESO fessin una optativa dirigida a confeccionar la revista del centre: “Soroll d’Escola- Tabalet Xiroi”, per tal de incorporar les TIC en el seu creixement i aprenentatge en la àrea de llengua i ajudar-los a assolir les competències lingüístiques que els pot proporcionar aquest treball col·laboratiu.
Els estudiants de 1r d’ESO que han escollit l’optativa de Fem la REVISTA tenen com a objectiu treballar plegats perquè cada trimestre es publiqui (via Internet per la WEB del centre) i s’editi (via paper per donar als alumnes/as del centre) un número de la revista “Soroll d’Escola – Tabalet Xiroi”. Els alumnes/as de 1r d’ESO s’han agrupat per grups d’investigació, recerca i confecció per elaborar una secció concreta d’aquesta revista. Aquest projecte ajuda als estudiants a aprendre a aprendre. La recerca de la informació (mitjançant entrevistes, mitjançant informació en xarxa...), el com distribuir-la, el com comunicar tot allò recercat... els ajuda a desenvolupar les seves habilitats de lectura i escriptura. També a iniciar-se amb el món del disseny i la imatge; per tant fer projectes sobre les il·lustracions que volen posar, realitzar reportatges fotogràfics,treballar amb diversos formats, digitalitzar la informació de paper (mitjançant escàner), entre d’altres.
Tot aquest treball inclou la comunicació en xarxa entre els alumnes per poder treballar conjuntament sobre les diverses seccions de la revista, a la vegada que tots els alumnes aprenen significativament tot allò que van realitzant i compartint tot construint la revista d’escola.
- Context General
Aplicable a: Secundària. En aquest cas exposat va dirigit als alumnes/as de 1r d’ESO.
Assumpte aplicable/unitat: Llengua catalana, Educació Artística, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Coneixement del medi natural, social i cultural, Llengua anglesa.
Tecnologies utilitzades en l’experiència: Càmera digital, gravadora de veu, ordinador fix i portàtil amb connexió a internet, canó (per projectar les seccions de la revista i compartir-les col·lectivament), utilització del Pen drive (que disposa cada alumne per guardar informació), motors de recerca, impressora amb escàner, fotocopiadora, programari Microsoft Office i processador de textos Word i Power Point, també el Photoshop o altre programa d’edició d’imatges. Interactuar mitjançant la Web de l’escola i el correu electrònic personal de cada alumne/a.
Tipus de centre:Centre Mancomunat de Primària i secundària (d’edats compreses des de P3 fins a 1r d’ESO)
Ubicació: Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental)
Connectivitat: Mitjançant la difusió de la revista a la comunitat educativa, amb format digital, via web, o bé amb format paper.
Ubicació dels recursos tecnològics: En l’aula d’informàtica del centre que es converteix en l’aula de l’optativa i eventualment a l’aula d’audiovisuals.
La situació econòmica dels participants: generalment classe mitja.
Experiència docent: Més de 15 anys a l’ensenyament (ESO i Batxillerat) al departament de Llengües i Llengües estrangeres i impartint en altres ocasions l’optativa de Revista a diferents cursos d’ESO (en altres centres).
Experiència/Nivell d’expertesa en l’ús de les TIC: Les utilitza a nivell personal, professional i acadèmic –formatiu.
o Fites de la història
a) Planificació de les sessions
- Reflexió i comunicació a partir a partir d’un objectiu comú, la construcció i difusió de la revista d’escola. Aconseguir que els alumnes puguin reflexionar i siguin capaços de conèixer els processos, els procediments i les competències personals necessàries en relació a la comunicació amb altres persones. És fonamental l’habilitat per expressar, argumentar i interpretar pensaments, sentiments i fets; i l’habilitat d’interactuar amb l’ús social i responsable de les noves tecnologies en els diversos contextos socials.
- Formació de grups de treball (treball en parelles i en petit grup )
- Internet (connexió); saber sobre què és la comunicació, quin són els seus elements i el seu procés. La mestra posarà un guió amb tot el tipus d’informació que cal anar descobrint.
- Treball compartit del disseny de la portada, contraportada i índex (seccions que ha d’incloure la revista).
- Confecció d’un apartat sobre dubtes tecnològics compartit per integrar tots els coneixements; i fer ús d’una carpeta compartida a nivell d’aula en l’apartat /T/ del centre.
- Creació d’una una carpeta: “Soroll d’Escola - Tabalet Xiroi”, amb subcarpetes sobre cada secció i processos de creació; on s’anirà desant i modificant tots els documents.
- Compartir el resultat de les diverses seccions, projectades amb el canó, i verbalitzar la opinió de cadascú. Veure si es poden fer canvis que millorin les aportacions existents (treball cooperatiu).
- Afegir una fitxa de valoració personal sobre tot allò que he après i he experimentat emocionalment durant la recerca i l’elaboració de la meva secció a la revista. I sobre el resultat final de la revista.
b) Nivell d’aprenentatge esperat
- Saber buscar informació per Internet des d’una actitud crítica.
- Utilitzar i reconèixer l’entorn de l’ordinador a nivell bàsic
- Saber utilitzar els “serveis “ de la missatgeria: inserir imatges i documents en aquests servei .
- Treballar cooperativament amb documents compartits.
- Emprar les noves tecnologies com un mitjà de relació socioafectiva
c) Standards
- Seqüenciar correctament els esdeveniments i interelacionar-los
- Ajudar i deixar-se ajudar pels demés
o Activitats de la història
a) Tecnologies utilitzades: Per la creació de les diverses seccions de la revista els alumnes van utilitzar els ordenadors (fix i portàtils) amb connexió a internet i a la xarxa de l’escola. Les càmeres fotogràfiques, la gravadora, l’escàner, la fotocopiadora, el processador de textos Word, els editors d’imatges, el cercador (com Google) i l’E-mail.
b) Metodologia utilitzada per a l’activitat: La metodologia emprada ha estat basada en:
o La tria de seccions i articles motivadors per als alumnes (aprenentatge significatiu)
o Treball cooperatiu
o Treball principalment procedimental
c) Propòsit general de l’activitat:
- Que “l’escola s’expliqui” a tota la comunitat educativa, és a dir que totes les activitats i celebracions... que es realitzen al llarg d’un trimestre arribin a les famílies i es creï un sentiment de comunitat.
- Donar a conèixer a la comunitat educativa el treball (projecte) acabat de la revista “Soroll d’escola- Tabalet Xiroi” elaborat pels mateixos alumnes de l’escola.
- Dissenyar un projecte d’educació en comunicació i l’ús de les noves tecnologies i motivar els alumnes a participar en un treball col·laboratiu.
- Buscar informació, ser crítics, guanyar autonomia, conèixer noves eines informàtiques que recolzen la nostra feina, evidenciar gràficament allò que sabem, saber guardar i compartir els nostres treballs, tenir una visió sistèmica dels fets.
- Utilitzar aquestes eines per potenciar el treball cooperatiu i per facilitar l’intercanvi d’informació i de comunicació.
d) Dificultats trobades:
- Decidir entre tots les seccions a publicar i escollir les informacions de cadascun d’aquestes seccions.
- La manca d’autonomia en alguns grups de treball.
- Aprendre a optimitzar el temps de recerca per Internet.
- Les limitacions que en molts moments ha marcat “el temps” per realitzar aquest projecte compartit.
- El fet de conèixer diferents versions dels programes informàtics.
- La difícil recerca de patrocinadors que es fessin càrrec econòmicament de l’edició de la revista.
- Manca de suficients càmeres fotogràfiques en algun moment.
e) Resolució de problemes que es van plantejar durant l’activitat:
- Analitzar revistes d’altres escoles per decidir finalment les seccions.
- Repartir les seccions buscant que tots haguessin treballat al menys una vegada amb tots. Així els alumnes menys autònoms aprenen dels més autònoms.
- Treball des de casa amb el pen drive o documents compartits, i mitjançant la Web de l’escola (per l’intercanvi d’informacions).
- Desar un cop acabat l’article en format PDF per evitar canvis de format a causa de les diferents versions dels programes informàtics.
- Contactar amb l’AMPA del centre per aconseguir patrocinadors (pares que vulguin publicitar el seu negoci, etc)
- Els alumnes porten de manera puntual càmeres fotogràfiques de casa seva per poder disposar-ne tots en el moment que cal reportatge realitzar un reportatge fotogràfic simultani. Per exemple en el cas de les celebracions en el centre on es duen a terme activitats simultànies, i es volen enregistrar totes elles.
f) Paper del Professor:
o És l’encarregat de plantejar el projecte i d’organitzar el temps.
o Ha de ser un suport dels alumnes i ha de prendre decisions conjuntament amb ells (que en són els protagonistes del seu propi aprenentatge).
o És el transmissor de la importància de les eines doncs els mostra el funcionament i afavoreix el seu ús entre els seus alumnes.
o Fa de mediador en la formació dels grups i facilita i vetlla per la interacció entre els components. Resol possibles angoixes.
o És l’avaluador dels processos d’interacció i confecció del coneixement.
o S’inspira en el model ZDP.
o Ha de promoure la reflexió dels estudiants utilitzant eines col·laboratives per desvetllar la seva comprensió conceptual, els seus pensament, la planificació i els processos creatius.
g) Paper de l’estudiant:
o Aprenent de noves possibilitats i eines tecnològiques.
o Responsable de mantenir la col·laboració amb els companys i la tensió en el procés d’aprenentatge.
o Gestor del propi coneixement.
o Receptor dels nous cavis que en ell es produeixin.
o Paper ACTIU, ja que el seu esforç elaborat queda reflectit en la creació d’una revista mirada i llegida per tota una comunitat educativa.
o Resultats de la història
a) Observacions: Cal tenir present que no tots els alumnes/as es coneixen i cal tenir cura a l’hora de formar les parelles doncs és important facilitar l’ajuda de l’expert a aquell que no en sap tant pel que fa a l’ús i la utilització de les TIC. El treball cooperatiu esdevé fonamental perquè es produeixi l’intercanvi d’habilitats que es necessiten per a resoldre la tasca plantejada i sobretot perquè es promogui i és millori la comunicació interpersonal a través de les TIC. Cal que l’objecte final d’aquest projecte sigui compartit (la revista), i entendre l’ordinador com a eina d’oci, de formació i de comunicació, d’aquesta manera s’atendrà i entendrà el caràcter sistèmic dels esdeveniments.
b) Avaluació de l’aprenentatge: Observació del conjunt del procés.
Cal considerar l'actitud de l'alumnat en el desenvolupament de les classes:
- L'esforç de reflexió, de col·laboració, de respecte a les posicions alienes, etc.
- Es tindrà en compte el fet que la tasca col·laborativa hagi permès construir habilitats intel·lectuals d’organització, planificació i distribució de tasques i rols.
- Cal tenir en compte la responsabilitat a l’hora de comunicar-se així com les manifestacions d’habilitats comunicatives per part dels alumnes.
- Es valorarà també qualsevol actitud positiva respecte les pròpies decisions i a les estratègies que l’alumne/a empri a l’hora de relacionar-se.
- Valorar els avenços a nivell d’alfabetització tecnològica.
c) Avaluació i reflexió de les activitats realitzades: En aquest grup d’alumnes, les TIC van esdevenir un incentiu, una nova motivació i sobretot un recurs totalment útil i funcional a l’hora d’establir, no tan sols nous coneixements informàtics, sinó a l’hora de mantenir noves relacions. D’altra banda, les informacions rebudes, apreses, van adquirir una nova dimensió al ser compartides, debatudes, argumentades i finalment consensuades. El procés i el resultat final del Projecte Fem la revista ha estat molt significatiu per tots i cadascun dels alumnes i professors que hi ha intervingut. El treball cooperatiu i col·laboratiu ha ajudat a fer créixer les diverses seccions tot fent de redactors i dissenyadors gràfics, amb la finalitat d’elaborar la revista d’escola “Soroll d’escola -Tabalet Xiroi”.
Els possibles esquemes mentals dels alumnes es van poder “fixar” en forma de valoració final (fitxa de valoració personal de cada alumne/a) de manera que es va aconseguir, fruit dels aprenentatges, un veritable aprenentatge significatiu.
- Història completa (Entrevista)
- Com va sorgir la idea de que els alumnes de 1r d’ESO entomessin la creació de la revista de l’escola?
L’escola ja havia fet un intent per tenir una revista (Tabalet Xiroi-Soroll d’escola), de la qual van sortir 4 números, però no hi havia mestres o pares amb prou disponibilitat per tirar-la endavant, amb tota la feina que fer una revista suposa. Aquest curs, l’escola passa a ser Institut escola i els alumnes de 1r d’ESO (ja més grans i autònoms) han de cursar unes hores d’Optativa. Es decideix que una d’aquestes Optatives sigui “Revista” per tal que siguin els propis protagonistes els que l’elaborin i passa a ser Soroll d’escola-Tabalet Xiroi.
- Podries parlar de l’experiència “Fem la revista” pel que fa a la utilització de les noves tecnologies?
L’experiència ha estat totalment positiva perquè l’alumne/a pot utilitzar les eines que ja coneix, fer de mestre a altres companys que no tenen tants coneixements, fixar aquests coneixements i adquirir-ne de nous. També es troba en la situació de poder compartir dubtes i resoldre’ls amb els seus companys conjuntament. Arriba a ser un treball tant cooperatiu que els seus descobriments els pot fer arribar al professor de la matèria i que l’ensenyament - aprenentatge es faci de manera bidireccional.
- Quin tipus de tecnologia heu utilitzat durant el projecte?
Connexió a Internet i cercadors com el Google, les càmeres digitals amb l’ús de les targetes de memòria, gravadora de veu, ordinador fix i portàtil amb connexió a internet, canó (per projectar les seccions de la revista i compartir-les col·lectivament), utilització del llapis de memòria, PEN (que disposa cada alumne per guardar informació), motors de recerca, impressora amb escàner (per l’escaneig de cartells, dibuixos dels propis alumnes...), fotocopiadora, programari Microsoft Office i processador de textos Word i Power Point, també el Photoshop o altre programa d’edició d’imatges i vídeo. Interactuar mitjançant la Web de l’escola i el correu electrònic personal de cada alumne/a.
- Quin procés va seguir el disseny del Projecte per tal que s’arribés a aconseguir un aprenentatge significatiu?
El procés es va dividir en:
- Introducció (concepte de comunicació i els diferents components d’aquesta, comprensió d’una revista a nivell conceptual i de les seves seccions).
- Tria de seccions i articles.
- Recerca d’informació i selecció d’aquesta informació
- Redacció, Edició, Visita d’un professional (dissenyador gràfic o similar)
- Correcció, Posada en comú, Autoavaluació, Conclusions.
- I, per acabar, distribució de la revista.
- Com podem determinar que hi ha hagut aprenentatge significatiu en el desenvolupament del Projecte?
Amb la implicació en tot el procés, amb la contínua proposta de nous temes i maneres de treballar per part de l’alumne/a i amb el producte final autoavaluable i les conclusions amb les millores i canvis pel proper trimestre.
- Què li diria a un company que estigui interessat en dissenyar un Projecte com aquest?
Li indicaria els aparells i materials de què ha de disposar. Li aconsellaria que el grup no sobrepassés els 10-12 alumnes. Li transmetria la importància de fer participar tota la comunitat educativa i que la revista inclogués seccions de tots els àmbits i per totes les edats.
- I, per acabar, quina és la valoració que en fa de l’activitat “Fem la revista” pel que respecta a l’ús de les noves tecnologies en l’educació?
És una activitat idònia per assolir l’aprenentatge i fer un bon ús de les noves tecnologies en l’educació perquè dóna molt de joc (diversificació d’aparells, programes i recursos) i possibilita l’autoaprenentatge dels alumnes.