Benvinguts al Calaix de Sastre

Hola a tot@s i benvinguts al meu bloc "Calaix de Sastre"!




Avaluació inicial


En part sí, considero que  la tecnologia i la ciència van molt lligades una amb l’altre. Entenc que el coneixement científic i tecnològic ens permet evolucionar cap a nous coneixements i noves recerques cap a la millora i superació de models econòmics i socials i, sobre tot, cap a la seva gestió. La tecnologia és un mitjà indispensable utilitzat pel coneixement científic. Per tant, em costa concebre un coneixement científic sense un coneixement tecnològic que l’acompanyi.

Personalment sí considero que qui disposa d’un coneixement científic i tecnològic sovint té més facilitats per progressar econòmicament i socialment situant-se per davant d’aquells que no disposen d’aquest coneixement. Per això és tan important oferir vies educatives “subvencionades públicament” a l’abast de tota la societat perquè el màxim de persones puguin adquirir coneixements tecnològics i, fins i tot, científics. Garantint així l’igualtat d’oportunitats.


Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
És una pregunta amb difícil resposta, però considero que no hi ha res amb neutralitat ideològica. El coneixement tecnològic, igual que el coneixement científic, estan replets de missatges ideològics des del moment que algú els utilitza. Les persones que recerquen i utilitzen les tecnologies evoquen ideals, maneres d’entendre i gestionar la seva feina i, com no, maneres de transmetre allò que van descobrint.


Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Personalment estic d’acord amb l’ús de les TIC, però no amb l’abús. Personalment estic d’acord amb l’ús de les TIC, però no amb l’abús. Actualment és imprescindible parlar d’activitats dins del procés d’ensenyament /aprenentatge on les TIC hi tenen un paper important a nivell de recurs per l’aprenentatge. Penso que és imprescindible  que aquestes noves eines entrin en el procés d’E/A com a quelcom habitual, però també cal dir que tecnològicament hem d’estar preparats per entomar aquest repte i oferir activitats d’aprenentatge de qualitat.
Considero que cal invertit molt, molt més en recursos tecnològics als centre educatius, que vagin acompanyats de tota una formació docent que permeti utilitzar els recursos amb qualitat; i així se’n veuran beneficiats els alumnes.


Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Quan penso en causes em venen al cap les “causes tecnològiques” que han originat  en els darreres anys  profunds canvis en tots els àmbits (social, econòmic, polític, cultural...) És evident que un dels factors de la famosa “globalització” ha estat el descobriment, el maneig i per tant  l’ús de les Noves Tecnologies. Actualment podem estar en contacte i saber què succeeix a l’altre punta del món amb una facilitat abismal. El fenomen INTERNET n’ha estat un dels principals factors. S’ha evolucionat moltíssim a tots nivells (informàtica, telefonia, televisió...)


Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.
Definició
“La tecnologia és educativa quan apareix com a eina al servei del procés educatiu, del procés d’Ensenyament - Aprenentatge”
Objecte d’estudi
“La tecnologia educativa vetlla per poder arribar a transmetre’s de la manera més àgil i fàcil possible”


Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
  • Transmissió de coneixement: Quan el coneixement ve donat oralment, mitjançant l’observació directe (vídeo explicatiu), la lectura (d’un llibre, d’una web, d’un article, diari, revista...) Per exemple, si assistim a una visita guiada a una Depuradora, posem per cas, entendrem el procés que segueix l’aigua per ser depurada gràcies als coneixements que ens transmeten els experts en la matèria i l’observació directe de l’entorn.
  • Construcció de coneixement: Quan vols recercar informació sobre un tema i l’interès per la recerca et porta a realitzar lectures i a contrastar informació amb experts de la matèria. Així és com d’una idea prèvia aconsegueixes construir un coneixement tot organitzant el què vols saber i com ho pots aconseguir cercar. Per exemple, vols saber si a la lluna hi ha, o no, gravetat en relació a la terra. Tenint el què vols saber caldrà cercar informació sobre la Lluna i sobre el planeta terra i descobrir si hi ha o no gravetat a la lluna.

Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
Estic d’acord amb l’afirmació tot i que m’agradaria que aquesta es donés cada vegada menys. M’explico, el context influeix en les idees de les persones, a vegades molt més del què m’agradaria. Sovint el context mou masses i condicionen o, fins i tot, canvien la nostre manera de pensar. Quantes vegades ha passat que anem amb una idea i algú, una situació... ha fet canviar la nostra manera de percebre allò...

Per tant estic d’acord amb l’afirmació si el context és part del coneixement i la persona l’utilitza sense deixar-se influir.


Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Si que hi he pensat alguna vegada. Sempre he pensat que l’espai de treball virtual UOC té un bon sistema de comunicació, però sempre a l’abast de ser millorat. Com a usuària sovint hi ha tasques que encara em costen de realitzar, sobretot en la part de comunicació entre companys de diferents aules, per exemple.
Penso que si tingués prou coneixements i eines per personalitzar el meu espai virtual UOC en molts casos el temps de recerca, la comunicació diària i la meva organització personal en sortirien guanyant.